donderdag 15 november 2012

Praag!

 De reis met de bus erheen was lang...ik werd vrijdag om 4.30 uur, door m'n vriendin en haar zoon opgehaald, en hij bracht ons naar onze opstapplaats, waar we om 5.30 uur vertrokken met de Touringcar...we hadden nog 2 andere opstap plaatsen, en stopte daarna in Didam...voor een koffietafel met gebak bij "Juffrouw Tok" het Restaurant waar altijd allemaal bussen samenkomen, en iedereen daarna overstapte in de dubbeldek bussen met de juiste (verschillende) bestemming, daarna  4 stops onderweg...en nog één om 17.45 uur in Praag in Hotel/ Restaurant Opera, voor het Welkomst diner (ons Hotel Fortuna City, had geen eigen Restaurant) en daarna kwamen we om ong.20.15 uur in het Hotel aan, ingecheckt...en hoezo moe?? en een loeiend zeer pootje?
Het Hotel...eh, laten we zeggen, de bedden in de kamer waren krakend wit schoon opgemaakt, en de badkamer was ook okay...maar verder zal ik het er maar niet over hebben...ha,ha!
Douchen en daarna in bed geploft!
 
S'morgens om 8.00 uur ontbijten in de ontbijtzaal (was prima) en om 9.00 uur bracht de bus ons (beide dagen) naar de Engelenbrug, in de oude beneden stad, waar hij ons om 16.30 uur weer ophaalde, voor het Diner weer in het Opera Restaurant.
Na het Diner stapte de gids in voor de Lichttour, en na afloop daarvan, bracht de bus...ja wel met chauffeur natuurlijk...ha,ha! ons weer naar het Hotel...en dat was wel heel erg prettig voor moeders met het rollatortje hoor...ha,ha!
De Moldau...met rechtsboven onze bus bij de Engelenbrug.
 Heerlijk in het zonnetje, maar soms ook wel weer grauwig weer...langs de oever van de Moldau gewandeld, richting de Karelsbrug
Op het pleintje voor het Klementinum, de prachtige Gotische Bruggen toren Oude Stad...even eronder door gelopen...en staan genieten van de Karelsbrug...met een schitterend uitzicht op .o.a. De Burcht  op de heuvel (aan de overkant) van de boven Stad!Maar dat hadden we gepland voor de volgende dag...dus omgekeerd...met weer een prachtig uitzicht op het plein van het Klementinum...en de straatjes van de oude stad.
En op weg naar de Raadhuistoren
 

Door de kleine straatjes gewandeld, met weliswaar gebouwen in mooie verschillende bouwstijlen, maar helaas veel (nog) in verwaarloosde grauwe staat, overal kleine souvenirs winkeltjes en tassenwinkels, met mooie tassen, maar waar een krankzinnig duur prijskaartje aan hing (klein zwart schoudertasje voor vertrek aangeschaft voor 10 euro, hier 85 euro)...echt waar!

Toen we bijna bij het oude Stadsplein aankwamen, begon de klok van de prachtige Raadhuis toren al te luiden...en zagen we nog net een glimp van de 12 Apostelen verdwijnen achter de luikjes...en iedereen begon daar te klappen en sommige mensen luid te roepen?
Op het moment van de foto stopte er net een meterslange Limousine pal voor,  met een bruidspaar erin... Toen maar...met uitzicht op de Raadhuistoren, en het plein...gezellig (en lekker) een Cappuccino gaan drinken, met een heerlijk stuk taart erbij...helaas geen nieuwe foto, want ik heb geen camera waarmee ik de hele Toren erop kon krijgen...en voor het Raadhuis stonden er al snel weer grote drommen met toeristen te wachten...op het luiden van de klok...we hebben het maar gelaten
Over het plein, de kleine straatjes door, en onderweg nog een lekkere bagel met 'alweer' een Cappuccino genuttigd
 Door de Tsjechische P.C.Hoofdstraat gewandeld, en halverwege links, op de foto...de Joodse wijk met de begraafplaats...en daarna was het tijd voor de boottocht over de Moldau  
Het zonnetje verdween (tijdelijk) en zo grauw zag het er dus meteen uit
 We kregen (alweer) koffie, met een 'echte Tsjechische moorkop erbij
 En dat was ook meteen meteen 'het hoogtepunt' van de 1 uur durende rondvaart ...zonder gids met uitleg over wat we zagen...helaas!
 Daarna nog even een stukje langs de oever van de Moldau gewandeld, en toen terug naar de Engelenbrug, en met de bus naar het Restaurant voor het Diner!                           
 Daar een prima 3 gangen menu, met als dessert een stuk taart...dat schijnt de gewoonte daar te zijn?...met een lekker wijntje erbij...en veel gelachen...ha,ha!
Daarna met een heel goed vertellende gids...de Lichttour...die was voornamelijk in de prachtige bovenstad was, omdat de verlichting in de beneden stad minimaal was/is, we hadden een uitstap op het parkeer terrein bij het "Strahov" stadion, dit is met zo'n 250.000 zitplaatsen, het allergrootste stadion ter wereld! (maar in het donker leek het aan de buitenkant ook wel een beetje het lelijkste...ha,ha)...voor een adembenemend mooi uitzicht over heel Praag...helaas foto's mislukt, suffe camera...zucht!
 
Daarna naar het prachtige St. Joris Klooster gereden, en daar nog een uitstap...die voor de rollator niet te doen was, dus maar met de kruk...daarvoor eerst in het donker een heuveltje met ongelijke keien op, en toen door de poort, en over de daar ook allemaal ongelijke keitjes op het mooie binnenplein...waar het toch (voor mij helaas) niet verder ging, alleen een foto van de bovenkant van de prachtige gevel geprobeerd te nemen (helaas weer niet goed gelukt met de camera...zucht) en heb toen maar op een plekje, samen met iemand in een rolstoel gewacht, tot de anderen een tijdje later...helemaal "enthousiast"...weer terug kwamen!  
 
Terug in het Hotel samen met een gezellige groep...in de Bar nog even gezellig zitten kletsen met 'natuurlijk' ook nog een wijntje erbij...en daarna doodmoe (en een heel zeer, dik been) ons bedje ingerold! 
 
Ik stop maar even voor vandaag nu...voordat deze post nog veel langer gaat worden...en ja straks haken jullie af, of vallen in slaap...ha,ha!...
 
Dus tot de volgende post meisjes!
Lieve groetjes, Marianne
♥♥♥
♥♥
 
 

4 opmerkingen:

It's me zei

Nou ja !! heb deze helemaal niet gezien...en misschien niemand niet...???...je hebt nog geen reactie ???...Praag is zo mooi !!!...maar ben jij nou de woman in red or blue ???......i think red.....tell me !!...or blue ?? mmm...nee rood denk ik...hihihihih....enne je kan het aan Joke vragen...op pinterest misschien ??...liefs fijne dag ....xxx...en ik wil zeker terug naar Praag ooit !!

Chantal zei

Hihi, ik val er niet van in slaap, hoor. Ik vind het prachtig!! Zelf ben ik er nooit geweest, dus is het heerlijk om het zo "met jou" te beleven. Jammer, dat sommige dingen je moeite kostte met je zere been. Toch heb je je wel vermaakt, zie en lees ik.
Ik wens je een fijne zondag verder en een fijne nieuwe week.
Vriendelijke groeten,
Chantal

Eefies day zei

Deze post van je komtnet bij mij binnen, hoe kan dat nou????
In ieder geval vind ik het zeer knap van je met je zere voet.
Je hebt heel mooieplekjes gezien hoor..mooi is het toch en lekker gesnoept....

Geniet lekker na..en ja wie ben jijnou?????

Fijne avondn og en lieve groet,
♥Eefie

Mayflower zei

Wat een leuk reisverslag Marianne en wat een mooie foto's erbij. Ben natuurlijk wel benieuwd wie van de twee dames jij nu bent....ben helemaal niet nieuwsgierig hihi.
Je heb veel gezien en ik kan me voorstellen dat je last van je benen heb gekregen na zoveel lopen.
Ohhh.....en gebak als dessert.....heerlijk.
Bedankt ook voor je lieve reactie.
Ja....met kleinkinderen staat alles nog in het teken van de Sint. Maar hier ook nog geen kersthuis, alleen op de tuintafel wat lampjes om het flessenrek en binnen heel subtiel hier en daar een klein dingetje, zoals het boompje van armeluiszilver.
En ja....de Mistletoe....ook alvast gekocht op de Kerstmarkt....haalt misschien niet eens de Kerst haha, maar hangt nu in de koele garage.
Fijne avond en een lieve groet, Mea